Over mij

Starting with the why

Waarom doe ik dit werk? Ik hou van de onbevangenheid en de levenslust van kinderen en jeugdigen. Ik word geraakt als ouders en jeugdigen na een lange tijd van frustratie weer echt contact met elkaar maken, verbonden zijn en met hernieuwde energie verder kunnen. Ik raak in flow als ik zie dat jeugdigen en ouders vanuit de kracht die ze weer ervaren kwetsbaar durven zijn, de verbinding kunnen maken met zichzelf en zichzelf overtreffen. Een glimlach op het gezicht van jeugdige en de ouders. Pure magie! En daar mag ik bij aanwezig zijn. Zo betekenisvol en dankbaar werk! Daarom… Daarom doe ik dit werk.

First things first

Ik ben een fan van Irvin Yalom. Zoals hij zo treffend verwoordt, vind ik de relatie helend. Vanuit de relatie; vanuit verbondenheid en vertrouwen werken is mijn credo. Uit onderzoek blijkt ook dat de klik; de verbinding tussen de hulpverlener en de client de belangrijkste ingrediënt is voor een succesvolle behandeling. Dat niet alleen. Ik geloof dat de verbinding tussen gezinsleden ook de belangrijkste ingrediënt voor succes en geluk is binnen het gezin. De meeste gedragsproblemen bij jeugdigen ontstaan immers door een gebrek aan verbondenheid. Opvoeden vanuit de verbinding zonder straffen en belonen is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Met mijn cursus “opvoeden vanuit de verbinding zonder straffen en belonen” leer ik ouders de essentie van deze kunst.

Opleiding

Gedurende mijn opleiding Psychologie aan de Universiteit van Leiden heb ik naast de colleges die ik heb gevolgd ook genoten van mijn reizen door verschillende delen van de wereld. Mijn afstudeerscriptie over contact en vooroordelen tussen jongeren is door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) beloond met de Sherezade scriptieprijs en ik kreeg in 2012 een baan aangeboden bij de afdeling Child & Family Studies van de Universiteit Leiden. Ook mocht ik na mijn klinische stage bij I-Psy de Jutters (specialistische GGZ) als kinderpsycholoog blijven werken met kinderen, jeugdigen en hun ouders.

Ervaring

Mijn carrière begon op het snijvlak tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk. Ik heb naast het begeleiden van bachelor- en masterstudenten ook bijgedragen aan artikelen, die zijn gepubliceerd in internationaal wetenschappelijk tijdschriften. Binnen de afdeling Child & Family Studies in Leiden  heb ik bijdragen aan onderzoek over een veilig thuisklimaat, contact en vooroordelen tussen jongeren, (cyber)pestgedrag en psychopathologie bij kinderen en jeugdigen.

Als kinderpsycholoog hield ik me binnen een multidisciplinair team bezig met de behandeling en diagnostiek van jeugdigen en gezinnen. Ik heb ervaring opgedaan met het behandelen van angst-, dwang- en stemmingsstoornissen en het systemisch werken met ouders en gezinnen. Ook heb ik aan de hand van verschillende diagnostische middelen (Intelligentie onderzoek, sociaal emotioneel onderzoek, gezinsonderzoek) het gedrag van kinderen, jeugdigen en gezinnen mogen verklaren. Omdat ik als mannelijke kinderpsycholoog schaar was, heb ik voornamelijk gewerkt met jongens en hun ouders.

In 2016 heb ik de overstap gemaakt naar de Hogeschool Utrecht en werkte ik ook een jaar als onderzoeker binnen het Lectoraat Jeugd. Na een tussenjaar waarin ik als kinderpsycholoog werkzaam ben geweest bij YOUZ (Specialistische GGZ Jeugd & Gezin) heb ik mijn werkzaamheden op de Hogeschool Utrecht hervat. Sindsdien leid ik samen met een prachtig team toekomstige jeugdzorgwerkers op. Ik verzorg lessen ontwikkelingspsychologie, systemisch werken, rouw en verlies én klinische ontwikkelingspsychopathologie. Mijn praktijk doe ik twee dagen per week. Samen met mijn werk in het onderwijs, zorgt deze verdeling voor de juiste balans in mijn werkzaamheden.

The outdoor is calling

Het overnachten in simpele accommodaties in de natuur is bij mij gedurende het backpacken in mijn studententijd uit financiële noodzaak ontstaan, maar geworden tot een retraite die ik regelmatig opzoek. De rust, de kalmte, de digitale detox, de verbinding met de elementen van de natuur werkt therapeutisch en schept de randvoorwaarden voor zelfverwezenlijking. Het is treffend hoe Albert Einstein het verwoordt “Look deep into nature and you will understand everything better”. Ik zoek de natuur ook op met vaders en zonen tijdens de vader en zoon weekenden en de vader dagen voor een unieke “bonding experience” tussen vader en zoon en vaders onderling.

Heb je een vraag aan mij?

14 + 3 =

Chat openen
1
Hallo 👋
Zou ik je ergens mee kunnen helpen?